2015. júl 21.

Milyen fizetést kérhetek a bértárgyaláson?

írta: parizs73
Milyen fizetést kérhetek a bértárgyaláson?

Először is tisztázzunk valamit. Olyan, hogy bértárgyalás sajnos nem nagyon létezik. Megkérdezik, hogy mennyit szeretnél keresni és vagy megadják ezt az összeget, vagy nem....

Csak az igazán magas és speciális pozíciókban beszélhetünk "bértárgyalásról".

Rengetegen panaszkodnak, hogy 

- nagyon kevés a fizetése

- nincsen bejelentve, vagy nem a teljes összegre

- nem tudja, hogy mennyit kérhetne az adott munkakörért az állásinterjún

 

Mindegyik kérdés megér egy külön cikket, most csak azzal foglalkozzunk, hogy mennyit kérj az állásinterjún.

Ráadásul ebben is több dolog van, amire figyelned kell.

Ha alacsonyabb szintű pozíciókról beszélünk, és ráadásul tudod, hogy sok olyan jelölt van, aki jelentkezett (vagy valószínűleg sokan vannak), akkor nincsen nagy mozgástered. Sokszor fixen megmondják, hogy mennyit kaphatsz és kész.

Ezért is fontos, hogy képezd magad, amennyire csak lehetséges. Tanulj meg egy nyelvet, szerezz targonca vezetői jogosítványt, végezz el OKJ-s tanfolyamokat, stb. Ezek mind emelik az értéked és ezáltal többet kérhetsz a munkádért.

Amikor olyan munkakörre jelentkezel, ahol kevés jelölt van, akkor sokkal könnyebb elfogadtatni egy magasabb bért.

Ilyen munkakörök lehetnek a programozói, rendszermérnöki munkakörök, de akár a CNC marós is. Járj nyitott szemmel és tudj meg minél többet az adott cégről, munkakörről és annak munkaerő-piaci helyzetéről. Lehet, hogy létszám hiánnyal küszködnek a cégek, csak nem tudsz róla! Mostanában busz-, teherautó sofőrből, pincérből alig találnak elegendő, szakképzett embert.

Persze kérdezheted, hogy mégis mekkora összeget kérjek? Ezt viszont senki sem tudja neked megmondani.

Nézz szét az Interneten és keress fizetési felméréseket! Ez jó kiindulási alap lehet. 

Ettől azonban fontosabb, hogy nézd meg, neked milyen fizetésre van szükséged ahhoz, hogy jó szinten megélj és ezt az összeget igyekezz elérni. Persze ez az összeg lehet olyan magas, hogy nem reális megkapnod....

Hát akkor tedd félre a negatív gondolataid. Ha van egy célod, amit el akarsz érni és ehhez tudsz társítani egy összeget, amire szükséged van, akkor keresd meg azt a munkakört, amiben megkapod ezt a fizetést, vagy jövedelmet! Lehet, hogy elsőre alacsonyabb bért fogsz tudni elérni, de ne add fel, idővel többet ér majd a munkád, és tudsz találni jobban fizető céget is. A céljaid ne add fel!

Az is megtörténhet, hogy nem egy fizetésről beszélhetünk, hanem vállalkozóvá kell válnod ahhoz, hogy elérd a céljaid! Lehet, hogy külföldön kell keresned ilyen állást. 

Egy biztos, mindig lesznek olyanok, akik megpróbálnak majd lebeszélni. Túl magasak a céljaid...Úgy sem tudod elérni...stb. szövegeket fognak mondani.

Ezért ne is mond el másnak, hogy mik a céljaid, maximum csak a párodnak. 

Menj és valósítsd meg őket! A fizetés azonban sosem a cél, hanem csak egy eszköz. Jobban megfogalmazva, a pénz sosem lehet a cél. ez egy eszköz, amivel megvalósítod a céljaid.

Mi van akkor, ha nem is több pénzre van szükséged? Több megoldás is lehet egy adott cél elérésére. 

Keress más megoldást is! Érd el a céljaid!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá