2015. máj 29.

Kirúgtak? - 2. lépés legyen

írta: parizs73
Kirúgtak? - 2. lépés legyen

Ha szembesülnöd kell azzal, hogy felmondtak a munkahelyeden, és túl vagy már a nehezén, akkor érdemes utána nézni pár dolognak. Ehhez azonban "hideg" fej kell, vagyis legyél higgadt, nyugodt.

Először is nézd meg, hogy a munkaszerződésedben mit írtatok alá felmondás esetére. Ha ettől el akarnak térni és ez a károdra lenne, akkor ragaszkodj a leírtakhoz. 

Nézd meg a felmondó levelet, hogy miért mondanak fel. Ez vajon jogos vagy sem? Ha csoportos létszámleépítés miatt történik, akkor nem nagyon tehetsz ellene. Ha azonban a rossz munkavégzésed miatt, akkor gondold át, hogy valóban igazuk van-e (megtörténhet.., de ehhez őszinte önvizsgálat szükséges). Ha valójában mindent megtettél a munkádban és mégis a rossz hozzáállásra hivatkoznak, akkor azt is nézd meg, hogyan tudnád az ellenkezőjét bizonyítani. Lehet, hogy később ez még a hasznodra lehet. Keress meg egy ügyvédet, főleg aki ért a munkajoghoz és kérj szaktanácsot tőle.

Jelentkezz be álláskeresési járadékra. Ez nem nagy összeg, de segítség lehet az anyagiak előteremtésében addig is, amíg állást találsz.

Kezdj el állást keresni. (erről még részletesen fogok később írni, hogyan, miként csináld)

Ezeken a jogi lépéseken kívül azonban vannak még fontos teendőid, illetve olyan dolgok, amiket ne tegyél meg.

- Ne tegyél tönkre semmit se a volt munkahelyeden (ne is lopj el semmit). Egyrészt kártérítést kérhetnek érte, másrészt mindenképpen rossz fényt vet rád.

- Ne lopj ki adatokat, digitális file-okat se. (adatbázist, stb.)

- Add át a tennivalókat úgy az utódodnak, hogy el tudja végezni a munkáját. Nem ő a hibás abban, hogy az utódod lett. Segítsd őt, mert lehet, hogy legközelebb te fogsz átvenni egy munkakört és mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindent átadna majd az elődöd...

- Ne beszélj kritikusan, negatívan a cégedről, főnöködről. Ne nyilatkozz a médiának. Egy rossz, meggondolatlan mondat és olyan pert akaszthatnak a nyakadba, amit nem szeretnél...Arról nem is beszélve, hogy a teljes valóságnak biztos, hogy csak egy kis részét ismered. Sok minden csak mások véleményén alapuló féligazság. Ne keresd magadnak a bajt!

- Egyébként sem jó a múlton bánkódni. Még ha igazad is van, még ha teljesen igazságtalan volt az elküldésed, nézz előre és keresd a megoldást. Ebbe pedig nem fér bele, hogy a múlton rágódsz.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá