2015. máj 27.

Üdv a fedélzeten - Elindul a "Munkát keresek! Most!" blog

írta: parizs73
Üdv a fedélzeten - Elindul a "Munkát keresek! Most!" blog

Kedves Olvasó!

Előre le kell szögeznem, hogy nem vagyok tapasztalt blogíró. Ha hibákat találsz, kérlek jelezd, majd javítom. :)

Ez a blog az álláskeresés témáját fogja körbejárni. Végig megyünk a teljes folyamaton a cég elhagyásától, az önéletrajz íráson át az állásinterjúig. Beszélni fogunk a beilleszkedésről, problémák kezeléséről, és bármi olyan témáról, amit feldobtok kérdésként.

oOo

Életed során előfordult már egyszer-kétszer, hogy állás nélkül maradtál pár hónapra? Gondod van a jelenlegi munkahelyeddel és jó lenne váltani, de nem találsz megfelelőt? Szeretnél már olyan cégnél és pozícióban dolgozni, amiben jól érzed magad, csak nem tudod hogyan kezdj hozzá?

Van megoldás! Lehetséges, hogy kezeld az életed ezen problémáját!

Olvasd a blogomat, kérdezz és használd a tanácsokat.

oOo

Miért gondolom, hogy tanácsot adhatok munka- és álláskeresés témában? Hogyan kezeld az általam javasolt dolgokat? Sose hidd el amit mondok, csak azért mert leírva látod, vagy mert 15 éves tapasztalatom van, vagy bármi miatt. Próbáld ki és ha működik, használd! Ez a legfontosabb szabály. 

Ha olyan kifejezéssel találkozol, amit nem értesz, akkor keresd meg az Interneten, hogy mit jelenthet. Ha nem találod, írj nekem és megkapod a választ.

Mégis ki vagyok én? 15 éve munkaerő közvetítéssel foglalkozom és kb 2-3 éve karrier tanácsadással is. Ez idő alatt több, mint 500 személyt tudtam sikeresen kiközvetíteni a partnereim számára. Kerestem munkaerőt itthonra és külföldre (Lengyelország, Oroszország, Kazahsztán, Hollandia) és recepcióstól az ügyvezető igazgatóig minden szintre.

Sajnos azonban voltam álláskereső, pont a válság évei alatt. Belülről ismerem ezt a területet. Úgy tudok neked tanácsot adni, hogy átéltem mindazt, amin most te is keresztülmész. Voltak felhalmozott, ki-nem-fizetett számláim, keserűség és fájdalom. De sikerült ezen átlendülnöm. Tehát amikor arról írok, hogy az álláskeresésben mit hogyan lehet elérni, akkor általam is kipróbált dolgokat javaslok.

oOo

Kezdjük egy olyan témával, ami sajnos a XXI. században még mindig kérdés lehet, a munkaszerződéssel. 

Van neked egyáltalán ilyen szerződésed? Lehet, hogy most mosolyogsz, de belefutottam egy olyan esetbe, amikor a karrier tanácsadásra érkezett fiatal hölgy elmondta, hogy végre felvennék egy örző-védő céghez asszisztensnek, de nem akartak vele munkaszerződést kötni. A kérdés, hogy mit tegyen? Javasoltam neki, hogy legközelebb, amikor hívják, akkor mondja meg a telefonba, hogy az a minimum követelmény, hogy egy ilyen szerződés legyen a két fél között. Mit gondolsz mi történt? A másik fél HR-es munkatársa szó nélkül letette a telefont...

Mostanában pedig egyre többször lehet olvasni olyan cikkeket, amikor örző-védő cégek buknak meg különböző szabálytalanságok miatt. Ahol van egy szabálytalanság, ott fogsz találni még többet is. Ne is menj ilyen céghez dolgozni, mert többet buksz, mint amit nyerhetnél. (nem mindegyik örző-védő cég szabálytalan!)

Miért is fontos a munkaszerződés? Olyan oldalról nézd ezt, hogy te nem egy kiszolgáltatott árva lány vagy. A munkádra szükség van. Azért akar felvenni az adott cég, mert szüksége van munkaerőre. Igen ám, de mint minden együttműködésnél, itt is írásba kell foglalni az együttműködés szabályait. Te eladod a munkavégző képességed és időd, ők pedig ezt igénybe fogják venni. Minden körülményt írásba kell foglalni, mert később csak ez véd meg az igazságtalanságokkal és törvénytelenségekkel szemben. Mi alapján kapnál különben fizetést? Szóbeli ígéretre? Még az is megtörténhet, hogy egy hónap munka után egy fillért sem fizetnek. Semmilyen papír nem kötelezi őket erre, hiszen igazából téged fel sem vettek, csak úgy ott vagy. Tehát az első lépés, hogy jogilag megalapozott legyen a munkába állásod. Legyen egy minden részletre kiterjedő munkaszerződésed és legyen egy munkaköri leírásod, ami felsorolja, hogy milyen feladatokat kell elvégezned.

 

 

Szólj hozzá